Cenk Ağcabay, Umut Yazıları

Nuland’ın Putin’e hazırladığı sürprizler neler olacak? – Cenk Ağcabay

ABD emperyalizminin Ukrayna operasyonlarında 2014 Maydan darbesinden bu yana hep önemli bir noktada bulunan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili Victoria Nuland bir kez daha Kiev’e indi. Nuland’ın bu ziyareti, Ukrayna iktidarı içindeki çatışmanın yeni bir düzeye ulaştığı döneme denk düştü. Salı günü basına düşen haberlerde, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in, Ukrayna ordusunun başkomutanı General Valeriy Zalujniy’den görevinden ayrılmasını istediği ancak generalin bunu reddettiği belirtilmişti.

Zelenskiy ile Zalujniy arasındaki gerginliklerin arttığı, Ukrayna ordusu tarafından geçen yaz büyük umutlarla gerçekleştirilen karşı taarruzun başarısızlığının ardından daha fazla gündeme gelmeye başladı. Zalujniy’in The Economist dergisine yaz taarruzu hakkında verdiği bir söyleşide, “savaşın çıkmazda olduğunu” söylemesi üzerine Zelenskiy’in bürosu, söylenenlerin yanlış ve basına bu tip açıklamalar yapmanın uygun olmadığını ifade ederek Zalujniy’i eleştirmişti.

Geçtiğimiz ay Ukrayna’da yeni askere alma tartışmaları başlamış, Zelenskiy ve Zalujni arasında bu konuda da anlaşmazlıklar yaşandığı, Zalujniy’in zorunlu askerlik yaşının bir an önce düşürülmesi konusunda ısrarcı olduğu iddia edilmişti. Ukrayna’da yapılan bazı kamuoyu yoklamalarında, seçimde Zalujniy’in Zelenskiy’den daha fazla oy alma potansiyeline sahip olduğu görülmüş, Zelenskiy yaptığı bir açıklamada, komutanların siyasete girmesinin yanlışlığını vurgulamıştı. Reuters’in geçtiği bir habere göre, Zalujniy’den boşalacak başkomutanlık Ukrayna Kara Kuvvetleri Komutanı Oleksandr Syriskiy’e teklif edildi ancak Syriskiy bu teklifi reddetti. Zalujniy’in yerini Ukrayna Askeri İstihbarat Şefi Krilo Budanov’un alması olasılığı çeşitli kaynaklar tarafından gündeme getirildi.

Savaş alanında yaşanan başarısızlıkların Ukrayna’da askeri ve siyasi kadrolar arasındaki iç çatışmayı sertleştirdiği giderek daha fazla belirginleşiyor. Savaşın gerçek şeflerinden Victoria Nuland’ın Ukrayna’ya inişine esas olarak bu çerçeveden bakmak gerekiyor. Amerika ve Avrupa’da son zamanlarda Ukrayna’ya yardım konusunda oluşan çatlakların Ukrayna yönetici kadroları üzerine yarattığı olumsuz havanın dağıtılması ve iç çatışmanın yeni bir boyut kazanmadan çözüme bağlanması Nuland’ın bu seyahatinde öncelikli hedefleridir. Nuland Kiev’e indikten sonra sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Kiev’de Ukrayna yönetimiyle, savaş gazileriyle ve sivil toplum örgütleriyle savaş hakkında verimli temaslar gerçekleştirmeyi” hedeflediklerini söyledi.

Krilo Budanov bugün yaptığı açıklamada, bu yıl Rus enerji tesislerine yönelik insansız hava aracı saldırıları düzenleyen Kiev güçlerinin Rus altyapı tesislerine yönelik saldırılarını artırmayı planladığını söyledi. Budanov, “Varsayımsal olarak, tüm bunların gerçekleştiği bir plan var. Bu planın Rusya’daki tüm önemli kritik ve askeri altyapıyı kapsayabileceğini düşünüyorum” dedi.

Budanov’un sözlerinin Kiev’de bulunan Victoria Nuland’ın “Ukrayna savunmasını güçlendirdikçe Sayın Putin’in savaş alanında bazı güzel sürprizlerle karşılaşacağından ve Ukrayna’nın çok güçlü başarılar elde edeceğinden” emin olduğunu söylemesinin hemen ardından gelmesi dikkat çekti. Ukrayna yetkilileri daha önce Rusya içlerine düzenlenen saldırıların sorumluluğunu kabul etmiyordu. Geçtiğimiz hafta basına yansıyan haberlere göre, ABD askeri yetkilileri Ukrayna’da yeni bir stratejinin uygulanması içim faaliyetlerini arttırmıştı. ABD askeri yetkilileri, Ukrayna’nın kaybettiği toprakları yeniden kazanmasının güçlüklerini kabul etmiş, Ukrayna’nın bundan sonra Rusya’nın belirli hedeflerini vurmaya yoğunlaşan bir tarza yönelmesi gerektiğini belirtmişti.

Sözü edilen strateji değişikliği hakkında Guardian gazetesine bilgiler veren bir ABD askeri yetkilisi, Ukrayna’nın daha fazla toprak kaybını engellemek istediklerini, strateji değişikliğinin bu amaca yönelik olduğunu söyledi. Ukrayna’nın daha fazla toprak kaybetmesini engelleme hedefi, aslında savaşın gidişatına ilişkin bir itiraf anlamına geliyor. Kazanma şansı olmayan bir savaşın içine itilen Ukrayna, yeni stratejiyle çok daha fazla yıkıma zorlanıyor. Rusya içlerindeki hedeflerin vurulmasının karşılığı Ukrayna’nın daha fazla vurulması olacaktır.

Alman Leopard tanklarının cephede çok önemli değişiklikler yaratacağı aylarca propaganda edildi. Siyasi krizlerin aşılmasıyla Leopard tankları Ukrayna’ya verildi. Amerikan Foreign Affairs dergisinin verdiği bilgilere göre, Ukrayna’ya verilen Leopard 2 tanklarının dörtte birden fazlası Rus birlikler tarafından imha edildi. Geriye kalan tankların büyük bir bölümü de, Kiev’in onaramayacağı şekilde ciddi hasar aldı. Dergiye göre, Ukrayna ordusunun tank tugayları personeli sadece 5 haftalık bir eğitimle savaş alanına gönderilmiş. Savaş alanına gönderilen askerlerin büyük çoğunluğu “ neredeyse hiç muharebe tecrübesi olmayan deneyimsiz” unsurlardan oluşmuş.

Zelenskiy ile Zalujniy arasındaki gerilimi haberleştiren Washington Post gazetesine göre, başkomutan değişse dahi, “Yeni komutanın, Ukrayna’nın savaş alanındaki zor durumunu önemli ölçüde daha fazla kuvvet ve silah olmadan iyileştirebileceği açık olmaktan uzak.” Görüldüğü gibi, üstü kapalı bir tarzda olsa da artık savaş alanındaki gerçek durum hakkında bilgi veriyorlar. Mayın eşeğinin içine girdiği zor zamanlar hakkında konuşmaya başladılar.

Alman Bild gazetesine göre, Zelenskiy ile Zalujniy arasındaki gerilim, Zalujniy’in birkaç hafta önce Avdiivka’dan askerlerini çekmek istemesi üzerine tırmandı. Zelenskiy askerlerin çekilmesine engel olmakla kalmadı, cephedeki askerleri motive etmek için onları ziyaret etti. Ukrayna birlikleri Avdiivka’da çok ciddi kayıplar verdi. Bild gazetesinin Ukrayna kaynaklarına dayandırdığı bu iddia, Zelenskiy ve yakın çevresinin Ukraynalıların kanı üzerinden emperyalistlere nasıl hizmet ettiklerini açık biçimde gösteriyor. Böyle olduğu için, Nuland Kiev’de yaptığı açıklamalarda, “Amerikalılar Ukrayna halkının birliğine ve Rus saldırganlığına karşı mucizevi direnişlerine hayrandır” dedi.

Amerikalılar oluk oluk akan Ukrayna kanına hayranlıkla bakıyormuş. Nuland 2014 Maydan darbesinden beri aktif olarak Ukrayna dosyasıyla ilgileniyor. Ukrayna’ya bugüne dek getirdikleri getireceklerinin güvencesidir. Daha fazla kan ve ölüm. Yeni strateji olarak satılan Rusya içlerine saldırıların nasıl sonuçlar doğuracağı geçen ay belli olmuştu. Rusya içlerine yönelen saldırıların ardından Ukrayna kentleri savaşın başından bu yana en büyük füze ve drone saldırılarına hedef oldu.

ABD ve AB emperyalizmleri Ukrayna’da konvansiyonel savaş alanında bileğini bükemedikleri Rusya’ya asimetrik savaş yöntemleriyle yanıt vermeye hazırlanıyor. AB 50 milyar Euro tutarında yeni bir Ukrayna yardım paketini Fransa’da, Almanya’da, İspanya’da, Belçika’da çiftçiler traktörleriyle kentleri işgal ederken kabul etti. Çiftçilere, emekçilere kapatılan kapılar, Ukrayna’yı silahlandırmaya sonuna kadar açık. Tüm Avrupa’da halk kitlelerinde artan hoşnutsuzluk kendini çeşitli biçimlerde ortaya koyuyor. Savaş politikasındaki ısrar bu hoşnutsuzluğu sadece daha fazla arttıracaktır. Avrupalı çiftçilerin taleplerinden biri, Ukrayna gıda maddelerine savaş nedeniyle uygulanmayan bazı gümrük vergilerinin yeniden uygulanmaya başlaması.

İngiliz savunma bakanından Alman Savunma Bakanına Avrupa egemen sınıf temsilcileri yüksek sesle Rusya ile bir savaşa hazırlıklı olmak gerektiğinden söz ediyor. Rusya sınırlarında düzenlenen büyük NATO askeri tatbikatı savaş hazırlıklarının yükselişine işaret ediyor. Savaş propagandasının yükseltilmesi, esas olarak halk kitlelerindeki hoşnutsuzluğu, öfkeyi Rusya’ya yöneltme amacını taşıyor. Emperyalizm bir kez daha tarihsel olarak çok deneyimli olduğu bir taktiği uyguluyor. Bu taktiğin uygulanmasının ne büyük yıkımlar getirdiği çok iyi biliniyor.

Paylaşın