Gündem, Kadın - LGBTİQ+

Hiranur Vakfı’nda 6 yaşındaki çocuğun istismarı davası 10 Haziran’a ertelendi

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’nin 6 yaşındaki kız çocuğunun dini nikahla evlendirilerek istismara maruz bırakılması ile ilgili açılan davada yargılanan Kadir İstekli, Yusuf Ziya Gümüşel ve Fatıma Gümüşel’in hapis cezalarının bozulması yönünde karar vermesinin ardından, yeniden görülecek davanın duruşması sanık avukatlarının mazeretli şekilde katılmamaları nedeniyle 10 Haziran’a ertelendi.

Davada, mahkeme 23 Ekim 2023’de sanık Kadir İstekli 30 yıl, Yusuf Ziya Gümüşel 20 yıl ve Fatıma Gümüşel ise 16 yıl 8 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar vermişti. Kararın ardından H.K.G.’nin avukatı, sanıkların avukat, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının avukatı ve Cumhuriyet savcısı dosyayı istinafa taşımıştı. Dosyayı inceleyen İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi sanık Kadir İstekli’nin 2004-2013 yılları arası için ‘Çocuğun nitelikli cinsel istismarı’ 2020 yılı için ise ‘Eşe karşı nitelikli cinsel saldırı’ suçlarından 2 ayrı ceza verilmesi gerekirken, tek bir suçtan cezalandırma yapıldığı değerlendirmişti. H.K.G.’nin annesi Fatıma Gümüşel ve babası Yusuf Ziya Gümüşel hakkında verilen hapis cezalarında ise anne ve baba olmaları nedeniyle yasa gereğince artırım yapılması gerektiği belirterek kararın usul ve esas yönünden bozulmasına karar vermişti.

Bozulma kararının ardından Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemedinde görülen ilk duruşmaya, sanıklar Kadir İstekli ve Yusuf Ziya Gümüşel cezaevinden getirilerek katıldı.

Hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı bulunan anne Fatıma Gümüşel ise henüz yakalanamadı. Saat 10.00’da başlayan duruşma sanık avukatlarının mazeretli şekilde katılmamalarından dolayı ertelendi. Sanıklar 10 Haziran saat 10.00’a yeniden hakim karşısına çıkacak.

Gazeteci Timur Soykan, 3 Aralık’ta Birgün’deki “Karanlık dünya bir çocuğu yuttu: Tarikat karanlığında henüz 6 yaşında…” başlıklı yazısında, İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’yi 2002’de altı yaşındayken imam nikahıyla “evlendirdiğini” ve yıllar süren cinsel istismar sürecine maruz bırakıldığını yazmıştı.
Soykan, daha sonra yazdığı “Utancın fotoğrafları” başlıklı yazısında da H.K.G.’nin savcılığa çocukken imam nikahı kıyıldığının kanıtı olarak sunduğu fotoğrafları yayımlamıştı. Gelişmeye başta kadın örgütleri ve siyasi partilere olmak üzere pek çok kurumdan ve kamuoyundan tepki yağdı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı davaya müdahil olduğunu açıkladı.
Tarikataki istismar olayına dair hazırlanan iddianame kabul edildi. H.K.G ile evlenen Kadir İstekli hakkında 30 yıldan az olmamak, baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel hakkında da 18 yıldan az olmamak kaydıyla hapis cezası istendi.
Kadir İstekli ve Yusuf Ziya Gümüşel tepkiler üzerine, İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararıyla gözaltına alındı ve tutuklandı.
30 Ocak’ta görülen ilk duruşmada mahkeme heyeti yayın yasağı ve gizlilik kararı getirilmesine karar verdi. 27 Şubat’ta görülen ikinci duruşmada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan Cumhuriyet savcısı sanıkların cezalandırılmasını istedi.
31 Mart’ta görülen davadan karar çıkması bekleniyordu ancak duruşma 5 Haziran’a ertelendi. Duruşmada tanıkların dinlendiği öğrenildi. Mahkeme, bir tanığın daha dinlenmesi yönündeki isteği kabul ederek davayı erteledi.
Davanın 5’inci duruşmasında ise Kadir İstekli’nin avukatının vekillikten çekilme dilekçesi vermesi üzerine duruşma ertelendi. 6. celsede ise sanık avukatı yeni atandığı için süre istedi. 7.duruşmada mahkeme, baba Yusuf Ziya Gümüşel’e 20 yıl, kız çocuğunun evlendirildiği Kadir İstekli’ye 30 yıl, anne Fatıma Gümüşel’e ise 16 yıl 8 ay hapis cezası verdi. Heyet, Fatma Gümüşel hakkında yakalama kararı çıkarmıştı.
İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’nin 6 yaşındaki kız çocuğunun dini nikahla evlendirilerek istismara maruz bırakılması ile ilgili açılan davada yargılanan Kadir İstekli, Yusuf Ziya Gümüşel ve Fatıma Gümüşel’in hapis cezalarının bozulması yönünde karar vermesi üzerine duruşmanın 6 Mayıs’ta görülmesine karar verilmişti.

Kaynak: Evrensel

Paylaşın