Gençlik, Gündem

Almanya’dan Meksika’ya üniversiteler Gazze’ye destek için ayakta

ABD’deki Columbia Üniversitesi’nde başlayan Gazze’ye destek ve İsrail’e tepki eylemleri, önce ABD’deki diğer üniversitelere, ardından dünyanın çeşitli ülkelerindeki pek çok üniversiteye yayıldı. Almanya, Fransa ve İngiltere’den Meksika’ya kadar çok sayıda üniversitede öğrenciler, çeşitli eylemlerle Filistin’e desteklerini dile getirmeye devam ediyor.

Almanya’nın başkenti Berlin’de öğrenclier, Unter den Linden Caddesi üzerinde yer alan Humboldt Üniversitesi kampüsünde, üniversite binasının önüne gelerek oturma eylemi yaptı. Polis, Filistin’e destek eylemcilerine müdahale ederek protestoyu dağıttı. Polisin protestoyu dağıtması öncesi eylemci öğrencilerle konuşan Rektör Rektör Julia von Blumethal, göstericilerle bir süre görüştükten sonra eylemi sonlandırmalarını istedi. Ancak göstericiler bunu kabul etmeyerek oturma eylemine devam etti.

AA’nın aktardığına göre, yoğun güvenlik önlemi alan Berlin polisi, 3 saat bekledikten sonra gruba müdahale ederek Filistin destekçilerini üniversite bahçesinden çıkarttı.

Müdahale sırasında polise direnen bazı göstericiler, kimlik tespiti yapılmak üzere geçici olarak gözaltına alındı.

Göstericiler, oturma eylemleri sırasında, “Özgür Gazze”, “Almanya, İsrail’e silah sevkiyatını durdur”, “Soykırımı durdurun”, “Yaşasın Filistin” sloganları attı.

Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi’ne (UNAM) bağlı çeşitli fakültelerden öğrenciler de 3 Mayıs Cuma günü “Gazze ile dayanışma kampı” kurdu.

Başkent Meksiko’daki UNAM Rektörlüğü önünde Gazze ile dayanışma kampı kuran öğrenciler, İsrail’in Gazze saldırılarını protesto etmenin yanı sıra Meksika hükümetinden İsrail ile diplomatik ilişkileri kesmesini istedi.

ABD’de halihazırda devam eden eylemlere de destek veren öğrenciler, Kanada ve İngiltere’nin İsrail politikasını kınadı. Meksika hükümetinin İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesene kadar protestolarına devam edeceklerini belirten öğrenciler, kampa Filistin bayrakları dikti.

Öte yandan Meksiko Koleji tesislerinde toplanan “Filistin’deki Soykırıma Karşı Öğrenciler Örgütü” isimli grup da binaya pankartlar asarak İsrail’e tepki göstermesi için Meksika hükümetine çağrıda bulundu. İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana sürdürdüğü Gazze’ye yönelik saldırılarını sıklıkla protesto eden Meksikalılar, birkaç kez İsrail’in Meksiko Büyükelçiliği önünde toplanmıştı.

Fransa’nın başkenti Paris’teki öğrenciler ise kampüslerde Filistin’e destek eylemlerine yönelik polis baskısına karşı gösteri düzenledi. Paris’te Pantheon Meydanı’nda toplanan Filistin destekçisi öğrenciler, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının son bulmasını istedi.

Öğrenciler, Paris, Lille, Toulouse gibi farklı kentlerde üniversite kampüslerindeki Filistin’e destek eylemlerine yönelik polis baskısını protesto etti. Kampüslerdeki baskının sona ermesini isteyen yüzlerce öğrenci, “Yaşasın Filistin” ve “İsrail katil, Macron suç ortağı” sloganları attı.

Öğrenciler, ellerinde Filistin bayrakları ile “Öğrenciler Filistin için birleşti”, “Gazze’yi desteklemek Yahudi karşıtı değil” ve Güney Afrika’nın eski devlet başkanı Nelson Mandela’nın “Filistinlilerin özgürlüğü olmadan bizim özgürlüğümüz eksiktir” sözlerinin yazılı olduğu dövizler taşıdı.

Soyadını vermeyen Paris 4 Üniversitesi öğrencisi Mettu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazze’deki “soykırımı” ve kampüslerdeki polis baskısını protesto etmek için meydanda bulunduklarını söyledi. Mettu, “Filistin halkı ve bu soykırımı kınamak için protesto etmemizin engellenmesi korkunç bir şey” ifadesini kullandı.

Filistin ile dayanışma gösterileri yapan diğer üniversiteleri desteklediğini anlatan Mettu, bu eylemlerin gerekli olduğunu vurguladı. Sara isimli gösterici ise Filistin’de yaşananların dayanılmaz olduğunu belirterek, “Bu hepimizi ilgilendiren bir sorun” dedi. Fransız üniversitelerinde Filistin’e destek eylemlerine yapılan polis müdahalesine de değinen Sara, bu durumun “insanların gerçek yüzünü ortaya çıkardığını” söyledi.

ABD’nin New York eyaletindeki New York Üniversitesi’nde de Filistin’e desteklerini dile getirmek isteyen öğrenciler, bir grup aktivistin de katılımıyla düzenledikleri protesto gösterisinde, okul yönetiminin İsrail’le olan ticari bağlarını kesmesi talebini yineledi. NYU kampüsünde bir araya gelen öğrencilere sivil toplum örgütleri önderliğinde New York halkı da destek verdi.

Daha önce birçok kez, İsrail ordusunun saldırdığı Gazze’de ateşkes sağlanması için New York sokaklarında etkili ve barışçıl protestolar gerçekleştiren “Shut It Down” adlı grubun üyeleri de üniversiteye ait Paulson Center binası etrafında toplanarak, protesto gösterisine katıldı. Gösteriye katılan kalabalık grup, bir başka Gazze dayanışma kampının dağıtıldığı New School adlı üniversitenin kampüsüne yürüdü. Bu sırada gruptan bir kişi gözaltına alındı.
Grubun sosyal medyadaki paylaşımında, “Öğrenciler çağırıyor, biz cevap veriyoruz” ifadesine yer verilirken, tüm üyelere üniversitede yapılan protestoya katılma çağrısı yapılmıştı. NYU ve New School’da az sayıda kalan Gazze dayanışma kampı çadırları sabah erken saatlerinde New York polisi tarafından kaldırılmıştı.
Öte yandan, İngiltere’nin başkenti Londra’da “Goldsmiths University of London”, aylardır protesto düzenleyen Filistin destekçisi öğrencilerin taleplerini elinden geldiğince yerine getirmeye çalışacağını duyurdu. Goldsmiths University of London yönetimi, yaptığı yazılı açıklamada, Profesör Stuart Hall binasındaki kütüphanede oturma eylemi düzenleyen Filistin destekçisi öğrencilerin oluşturduğu “Goldsmiths for Palestine (G4P)” adlı gruba verdiği bir dizi taahhüdü elinden gelen en iyi şekilde yerine getirme sözü verdi.
Açıklamada, okulun etik yatırım politikasını gözden geçirmeyi kabul ettiğine dikkat çekilerek üniversitenin İsrail’le bağlantılı şirketlere yaptığı yatırımların kaldırılması gerektiğine dair öğrencileri kanıt sunmaya teşvik ettiği kaydedildi. Üniversitenin Filistinli öğrencilere lisans bursu tahsis edeceğine işaret edilen açıklamada, okuldaki bir konferans salonuna, İsrail tarafından öldürülen El Cezire televizyonunun Filistinli muhabiri Şirin Ebu Akile’nin adının verilmesi için sunulan teklifin destekleneceği bildirildi.

Yaklaşık 6 aydır İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını protesto eden Goldsmiths University of London’daki Filistin destekçisi öğrenciler, yaklaşık 5 hafta boyunca üniversitenin Profesör Stuart Hall binasındaki kütüphanede oturma eylemleri düzenlemişti.

Kaynak: Gazete Duvar

Paylaşın