Emek - Sermaye

Birlik mücadele ve dayanışma ile iş yerlerinden alanlara

Büyükşehir belediyesine bağlı Aliağa İZSU ve Yerel Hizmetler birimlerinde, Genel İş 2 No’lu ve Tüm Bel Sen 1 No’lu Şube iş yeri temsilcilikleri yaptıkları ortak açıklama ile talepler için 1 Mayıs’ta alanlarda olma çağrısı yaptı.

Açıklamayı okuyan İZSU’da çalışan kamu emekçisi Ümit Eligüzel, 2023 eylül ayında onaylanan Orta Vadeli Program’ın yerli ve yabancı sermaye sahiplerinin servetlerini büyüteceğine, işçi ve emekçileri ise daha da yoksullaştıracağına dikkat çekerek, “Şu an uygulamada olan ekonomik programı ile TL hızlı bir şekilde değer kaybederken, işçi memur ücretlerine yapılan zamlar yüksek enflasyon politikası ile eridiği gibi ücretlerimiz cebimize girmeden yarı yarıya erimiş durumda. Dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 55 binin üzerine çıkarken asgari ücret ise açlık sınırının altına düşmüştür” dedi.

Artan vergi yükü, düşük ücret politikaları, ağır çalışma koşulları ve artan iş cinayetlerinin yanı sıra yüksek enflasyon ve hayat pahalılığının önümüzdeki aylarda emekçilerin satın alma gücünü çok daha gerilere götüreceğini ifade eden Eligüzel, “Yıllardır kapitalist bölüşüm ilişkileri içinde emekçilerin payına düşeni sürekli azaltan, yoksuldan alıp zengine aktaran, ülke kaynaklarını sermayeye kaynak olarak aktaran, adım adım esnek ve angarya çalışmayı yaygınlaştıran, taşeron ve güvencesiz çalışmayı dayatan sistemin sömürü çarkı acımasızca işlemeye devam ediyor” dedi.

Bu nedenle 2024 1 Mayıs’ının kendileri için ayrı bir önem ara ettiğini dile getiren Eligüzel, 1 Mayıs’a giderken, sınıf kaygısı duyan mücadeleci işçilere ve sendikalara, sınıftan yana tutum alan emek ve meslek örgütlerine büyük sorumluluk düştüğünü vurguladı.

Eligüzel, başta kıdem tazminatlarının fona devrine karşı olmak üzere, en temel hakları elinden alınmak istenen, temel ekonomik talepleri görmezden gelinen, sendikalı olduğu için işten atılan, insanca çalışmak ve yaşamak isteyen tüm işçi ve emekçiler olarak 1 Mayıs ‘ta alanlarda olma çağrısı yaptı. Eligüzel ayrıca, belediye şirket çalışanlarına sözde değil özde kadro, eşit işe eşit ücret, vergide adalet, ücretlerin yoksulluk sınırı üzerine çıkarılması, yoksulluk sınırının altındaki ücretlerin vergiden muaf olması, temel tüketim maddelerinden KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergilerin kaldırılması taleplerini dile getirerek özgürlük ve adalet için de 1 Mayıs’ta alanlarda olacaklarını vurguladı.

Kaynak: Evrensel

Paylaşın