Çeviriler

Palestine Action Kuehne + Nagel’i İsrail’in en büyük silah firmasıyla ilişkilerini kesmeye zorladı (Çeviri: Şen Süer)

Ulaşım devi Kuehne+Nagel (K+N), Palestine Action’a gönderdiği e-postada İsrail’in en büyük silah firması Elbit Systems ile tüm ilişkilerini sonlandırdıklarını ve gelecekte bir daha çalışmayacaklarını açıkladı. Bu zafer, Palestine Action aktivistlerinin 12 Mayıs 2023 tarihinde K+N’nin Leicester’daki ofisine girerek camları kırması ve içeriyi sprey boyayla boyamasıyla başlayan ve o tarihten bu yana çok sayıda benzer eylemin gerçekleştirildiği doğrudan eylem kampanyasının ardından geldi.

İlk eylemin ardından K+N, Leicester’daki iştiraki UAV Tactical Systems’in tesislerinden Elbit’in silahlarını taşımak için kullandıkları kamyonları gizlemeye çalıştı. Bu girişim, şirketi elbitsites.uk’de hedef olarak listeleyen Palestine Action’ın gözünden kaçmadı ve şirketin Milton Keynes şubesinde ve Londra’daki kargo sigorta şirketinde çifte eyleme yol açtı. Bu eylemde şubelerin camları kırıldı, binalar kan kırmızısı boyayla kaplandı ve K+N’ye “Elbit ile bağlarını koparması” çağrısında bulunan mesajlar bırakıldı.

Palestine Action, lojistik ve taşımacılık şirketinin Elbit ile uzun süredir devam eden sözleşmesinden ilk olarak şirketten bir muhbir tarafından haberdar edildi. Bu istihbarat, K+N kamyonlarının Elbit’in Leicester’daki İHA Taktik Sistemleri fabrikasına girip çıkarken sık sık görülmesiyle doğrulanmış ve şirketin İsrail drone teknolojilerinin nakliyesine dahil olduğunu kanıtlamıştır. İngiltere’de ateşli silahların ve silahların güvenli bir şekilde toplanması, teslimatı ve imhası için lisanslı sadece altı şirketten biridir ve Elbit ile ilişkilerini sona erdirme kararları, şirketin İsrail’e silah ihracatını tamamlama kabiliyetini önemli ölçüde engelleyecektir.

İsrail’in insansız hava araçları ve kara tabanlı askeri teçhizatının %85’ini tedarik eden Elbit şirketiyle olan eski ortaklıklarının yanı sıra, K+N Apartheid Güney Afrika’sına silah kaçakçılığında tarihi bir rol oynamış ve 1980’lerde rejimi desteklemiştir. Apartheid Karşıtı Harekete göre, bu sevkiyatlar Güney Afrika’ya İsrail üzerinden gönderilmiştir. Silah endüstrisinden uzun süredir kar elde eden bu 30 milyar sterlinlik şirketin Elbit ile ilişkisinin çok büyük bir operasyonel ve halkla ilişkiler riski olduğuna karar vermesi, İsrail’in silah ticareti için kesinlikle üzücü bir haber.

K+N’nin Elbit Systems ile arasına mesafe koyma hamlesi, Elbit’in Shenstone fabrikasının tek işe alım şirketi iO associates, mülk yöneticisi Fisher German ve Elbit’in Leicester fabrikasının web sitesine ev sahipliği yapan şirketin de İsrailli silah üreticisiyle tüm bağlarını koparmasının ardından geldi. Palestine Action’ın hedefli kampanyasının ardından şirketlerin Elbit Systems ile olan ilişkilerini sonlandırmak için acele etmeleri, grubun geniş kapsamlı doğrudan eylem stratejisini daha da doğruluyor.

Bir Palestine Action sözcüsü şunları söyledi:

“İsrailli silah üreticisi Elbit Systems ile bağlantılı tüm şirketler aynı şeyi yapmalı ve İsrail’in Filistin halkına yönelik soykırımıyla olan bağlantılarını sona erdirmelidir. Palestine Action, Filistin halkı üzerinde ‘savaş testi’ yapılan Elbit’in silahlarının üretimini kolaylaştıran herkesi hedef almaya devam edecektir. Filistin ile dayanışma içinde, Elbit’in varlığı sona erene kadar durmayacağız.”

Kaynak: https://www.palestineaction.org/kuehne-nagel-victory/
Umut Gazetesi için çeviri: Şen Süer

Paylaşın