Gündem

Norveç’den Filistin devletini tanıma kararı

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store Norveç’in bugün Filistin devletini tanıdığını açıkladı. İspanya ve İrlanda’dan da aynı açıklama bekleniyor.

“İsraillerle Filistinlilere siyasi çözüm sunan tek alternatifi yaşatmalıyız, Yan yana barış ve güven içinde yaşayan iki devlet” diyen Store “Filistin’in tanınması, bu uzun süreli ve vahşi çatışmada zemin kaybeden ılımlı güçleri desteklemenin bir aracıdır. Aynı zamanda Filistin devletini tanıma yolunda Norveç ve birçok Avrupa ülkesini örnek alarak izinden gitmeleri için diğer ülkelere güçlü bir mesaj göndermektedir. Bu, sonunda iki devletli çözüme ulaşma sürecinin devam etmesini mümkün hale getirebilir ve ona yeni bir ivme sağlayabilir.”

“Gazze’de devam eden savaş, barış ve istikrarın sağlanmasının, Filistin sorununun çözümüne dayanması gerektiğini açık seçik ortaya koydu. Amaç siyasi olarak birlikte ve Filistin Yönetimi’nden kaynaklanan bir Filistin devletine ulaşmaktır. İki devletli çözümün İsrail’in çıkarına olduğuna inanıyoruz.”

Reuters haber ajansı da İspanya ve İrlanda hükümetlerinin bugün Filistin devletini tanıdıklarına dair açıklama yapacaklarını duyurdu.

Daha önce AB üyesi İrlanda, İspanya, Slovenya ve Malta, Ortadoğu’da kalıcı barış için iki devletli çözümün şart olduğunu vurgulayarak Filistin devletini tanıma niyetlerini beyan etmişti.

Kaynak: Evrensel

Paylaşın