Gündem

Polisin katlettiği Hantaş’ın ağabeyi fail kolluk olunca ödüllendiriliyor

Kardeşi Recep Hantaş’ın katledilmesine dair davada sanık polise ceza verilmemesine tepki gösteren Efe Hantaş, “Bir kişiyi öldürdüğünüzde müebbet hapis cezası alıyorsunuz. Ama öldüren kolluk olduğunda ödül bile veriliyor” dedi.

Diyarbakır’ınYenişehir ilçesinde 14 Nisan 2019’da polis kurşunuyla katledilen katı atık toplayıcısı 20 yaşındaki Recep Hantaş’ın ölümüne dair açılan davada, sanık polis Kazım Bozkurt hakkında beraat kararı verilmişti. Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi’nin beraat kararını bozması üzerine başlayan yargılamada dün karar çıktı. Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ikinci duruşmada, sanık polis hakkında “ceza verilmesine yer olmadığına” dair karar verildi.

Karara tepki gösteren Hantaş’ın ağabeyi Efe Hantaş, faillerin asker-polis olduğu davalarda cezasızlık politikasının uygulandığını belirtti. Davada böyle bir kararın verileceğini beklediklerini ifade eden Hantaş, “Son duruşmada 6 yıla kadar hapis istenmişti. Bir insanı öldüren kişi için 6 yıl ceza istemek zaten böyle bir kararın çıkmasının habercisiydi. Öldürmek güvenlik görevlilerine serbest. Bu kararı bu nedenle bekliyorduk. Böyle bir karar çıkması aile olarak bizi rahatsız ediyor. Güvenlik görevlileri suçlu olunca cezasızlık politikası izleniyor. İnsan canı onlar için basittir. Tıpkı Kemal Kurkut da olduğu gibi. Onda da her şey görünüyor olmasına rağmen tatmin edici bir ceza vermediler” dedi.

Polise ceza verilmediğini ailesine dahi söyleyemediğini dile getiren Hantaş, “Suçsuz yere bir can gitmiş ama katledenlere ceza uygulanmıyor. Bir kişiyi kalettiğinizde müebbet hapis cezası alıyorsunuz. Ama öldüren kolluk olduğunda cezasız kalıyor ve ödül bile veriliyor. ‘Mecbur kalmış, öldürmüş’ diyorlar. Ortada ne bir çatışma durumu var ne de kardeşimin üzerinde silah var. Neyin mecburiyeti? İsteseydiniz canlı yakalardınız. Arkadan sıktınız. Savunmasız bir kişiyi ölümle mi cezalandırıyorsunuz. Kardeşimin katillerine ceza verilmemesiyle birlikte adaletin olmadığını de gösterdiler” diye belirtti.

Davanın takipçisi olmayı sürdüreceklerini vurgulayan Hantaş, fail cezalandırılıncaya kadar mücadele edeceklerini kaydetti. Karara karşı itirazda bulunacaklarını aktaran Hantaş, “Sonuç alamazsak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacağız. Yargılama 20 yıl da sürerse takipçisi olacağız. Çünkü Kürtlerin canı bu kadar değersiz olmamalı” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı

Paylaşın