Gündem

Yeni Akit gazetesi, Sendika.Org’un yayın kurulu üyelerinin isimlerini yayımlayarak hedef gösterdi

Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo, İslam peygamberi Muhammed’e hakaret ettikleri iddiası üzerine kurulu bir propaganda kampanyasının ardından 7 Ocak 2015’te saldırıya uğramış, derginin Paris’teki ofisine giden cihatçı militanlar 12 kişiyi öldürmüş, 11 kişiyi de yaralamıştı. Katliamın ardından dergi “Her şey affedildi” üst başlığıyla ve İslam peygamberi Muhammed’in göz yaşı döküp “Ben Charlie’yim” yazılı bir döviz tutarken resmedildiği bir kapakla çıkmıştı. Bu dergi Türkçeleştirildi ve Sendika.Org’un da aralarında olduğu çok sayıda dijital ve basılı mecrada yayımlandı. Ardından da mahkeme kararlarıyla peş peşe erişime engellendi.

Engellenen yayınlar, Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği’nin 27 Şubat 2015 tarihli erişim engeli kararını Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. Başvuru üzerine Anayasa Mahkemesi’nin ifade özgürlüğü ihlali kararı verince, Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği’nin 20 Şubat 2024 tarihli kararıyla 49 haberin erişim engeli kaldırıldı.

Mahkeme kararına konu olan içeriklerden biri de Sendika.Org’un “Mahkeme engelledi, sansür affedilmedi: İşte Türkçe Charlie Hebdo!” başlıklı haberiydi. İfade Özgürlüğü Derneği’nin ilgili kararı Sendika.Org’un haber görseli eşliğinde X (Twitter) hesabından paylaşmasının ardından Daily Islamist (@dailyislamist) adlı Twitter hesabı “Anayasa Mahkemesi, Hz.Peygamber’e hakareti ‘ifade özgürlüğü’ saydı!” şeklinde provokatif bir notla Sendika.Org’u hedef gösterdi.

Sendika.Org’de yer alan haberde şu ifadeler kullanıldı: “Yeni Akit’in “Sendika.Org’dan Büyük Namussuzluk! Peygamberimiz’e (sav) hakareti ‘gururlanarak’ tekrar yayınladılar” başlıklı haberi, erişim engeli kaldırılan içeriklerin İslam peygamberi Muhammed’e hakaret içerdiği yalanı üzerine kurulu. Oysa söz konusu içeriklerde, Charlie Hebdo’ya yönelik katliamın ardından derginin çıkardığı yeni nüshanın Türkçe versiyonu yer alıyor. “Skandal karikatür” ve “peygambere hakaret” yalanının tekrar tekrar işlendiği haberin sonunda “Efendimiz’e (sav) küfrü meşrulaştıran Sendika.org’un künyesinde şu isimler bulunuyor” ifadesinin ardından Yayın Kurulu ve Yayın Danışma Kurulu üyeleri isim listeleri yayımlanarak hedef gösteriliyor. (GÜNCELLEME: 21 Şubat akşamı yayımlanan haberin, bizim haberimizin ardından 23 Şubat sabahı güncellendiği ve isimlerin kaldırıldığı görüldü.)

Sendika.Org yaptığı açıklamada; “AKP-MHP koalisyonunun aleni teşvikiyle provokasyonlara açık bir iklimin oluştuğu günümüz koşullarında, art niyetli hesaplardan yapılan provokatif siber linç kampanyasını ve yayın kurulu üyelerimizin isim isim hedef gösterilmesini ciddiye almama ya da sessizlikle geçirmek gibi bir seçeneğimiz bulunmuyor. 23 yıllık yayın hayatı boyunca sayısız saldırı tehdidine maruz kalmış, internet sansürüne karşı mücadelede simgeleşmiş bir yayın organı olarak Sendika.Org bu tehditler karşısında da sinmeyecek, susmayacak” dedi

Paylaşın