Dünya

Gazze’deki enkaz kaldırma çalışmalarında 160 kişinin daha cenazesine ulaşıldı

İki gün daha uzatılan ateşkes kapsamında, 10 İsrailli esir serbest bırakılırken İsrail’in tutsak tuttuğu 30 Filistinli de serbest bırakıldı. Gazze’deki enkaz kaldırma çalışmalarında ise 160 kişinin cenazesine ulaşıldı

10 İsrailli rehine Hamas’ın askeri Kanadı İzzettin el Kassam Tugayları tarafından Kızılhaç’a teslim edilirken Haaretz’de yer alan habere göre İsrail ordusu (IDF) 10’u İsrailli olmak üzere 12 rehinenin Kızılhaç’a teslim edildiğini belirtti. 12 esirin teslim edildiği bilgisi doğrulandı.

Hamas’ın rehineleri Kızılhaç’a teslim etmesinin ardından İsrail hapishanelerindeki 15’i kadın, 15’i çocuk 30 rehine serbest bırakıldı. Serbest bırakılan Filistinliler arasında 15 yaşındaki Moataz Khader Al-Salayma da bulunuyor.

İslami Cihad Hareketi Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed el-Hindi de ellerindeki sivilleri teslim ettiklerini belirterek, “İsrail, tüm esirlerimizi serbest bırakmaya hazırsa biz de hazırız” dedi.

Al Jazeera (El Cezire) televizyonuna konuşan Hindi, esirler konusunda iki taraftan da “herkese karşılık herkesin serbest bırakılması” denklemini kabul edebileceklerini belirtti.

Enkazların altından cesetler çıkıyor

Öte yandan, Gazze’deki hükümetin Medya Ofisi’nden yapılan açıklamada öldürülenlerin sayısının son 24 saatte enkazdan çıkarılanlarla birlikte 160 kişi daha arttığı açıklandı.

Açıklamada, İsrail’in saldırılarında Gazze Şeridi’nde öldürülenlerin sayısının çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 15 bini aştığı belirtildi.

Açıklamada, geçici ateşkesin başlamasının ardından Gazze’deki felaketin boyutunun ortaya çıktığına vurgu yapılarak, İsrail saldırılarında 50 bini tamamen yıkılan, toplamda 300 bin konutun zarar gördüğü ifade edildi. Ayrıca, Gazze’nin günlük 1000 tır yardıma ve 1 milyon litre yakıta ihtiyaç duyduğu vurgulandı. Arap ve İslam ülkeleri ile uluslararası kuruluşlara seslenilen açıklamada, Gazze’de evleri zarar gören 250 bin kişinin barınma ihtiyacının karşılanması için “acil bir Arap ve İslami kurtarma planı oluşturularak” insani yardım çağrısında bulunuldu.

Öte yandan İsrail saldırıları sırasında dünyadaki en büyük sayı olarak değerlendirilen 58’den fazla Filistinli gazeteci hayatını kaybetti. Bu sayı son 20 yılda Filistin’de öldürülen gazetecilerin sayısını aşıyor.

Batı Şeria’da da 7 Ekim’den sonra 42 gazeteciyi tutukladı, 32’sini gözaltına aldı.

Paylaşın